INLOG MEDEWERKERS


Zoeken  

Semex Nieuws

Stier van de maand juni: Darwin
Stier van de maand: Siemers Darwin (Superhero X Silver X Doorman) Onze stier van de maand jun...
Fitz dochtergroep NRM
Tijdens de komende NRM gaat Semex voor de 2 de keer een dochtergroep presenteren van Toc Farm Fitz....
Aanmelding Canada reis 2019!
Meld u nu aan voor de Semex studiereis naar Canada! Van 2 t/m 10 november 2019 biedt Semex u een p...
ProMate advies voor Melkveebedrijf de Willem's-Hoeve
Vorige week heeft onze vertegenwoordiger Tim Feijnenbuik een ProMate advies op koe- en bedrijfsn...
Stier van de maand mei: Attico
Gen-I-Beq Attico red : de rode kracht! (Sympatico X Baxter X Goldwyn) La Waebera Attico (Zwi...
Canada reis 2019!
Save the date! Semex organiseert weer een superleuke studiereis naar Canada! Houd 2 t/m 10 novembe...

Bekijk Alle Artikelen
Betje 34 @ Dairy Academy Oenkerk
Artikel Geplaatst Op Februari 8, 2019, 09:13:45

Bookmark and Share    Subscribe

Bedrijfsreportage: Dairy Academy Oenkerk

Onze vertegenwoordigers Richard de Vries en Wieger Lei waren in februari aanwezig bij de 10.000 kg vet & eiwit-huldiging van Starleader dochter Betje 34 op de Dairy Academy Oenkerk. Betje 34 is 15 jaar oud en produceert nu al weer 47 liter. In totaal heeft ze nu 147.000 liter op de teller en is één van de negen 10.000 kg vet & eiwit Starleaders van Nederland. Starleader is trouwens een echte Semex-miljonair: hij heeft meer dan een miljoen rieten geproduceerd en verkocht!

Kennispartner
Semex is bijna 5 jaar geleden kennispartner geworden van de Dairy Academy, waarbinnen alles draait om economie en duurzaamheid. Ze hebben als uiteindelijke doel om zoveel mogelijk kg melk per kg fosfaat te produceren. Hierbij is een gezonde, productieve koe en een goede voerefficiëntie essentieel. De nadruk ligt daarom sindsdien vol op Immunity+, A2A2, een hoge productie, en moet de stier -als het even kan- gesekst beschikbaar zijn. 

Meer rendement!
In februari 2016 schreven we het al: “Dairy Academy Oenkerk: met Semex naar meer rendement” Dat is uitgekomen... en hoe! Inmiddels worden er op de boerderij volop Semex dochters gemolken. Bedrijfsleider Jurjen de Jong en Henk de Vries zijn zeer content met de huidige resultaten. De vaarzen van Semex staan op een gemiddelde van 108. Vooral de dochters van Lineman, Pulsar en Speaker vallen in positieve zin op. Zo staan de 4 Speakers op een gemiddelde van 120LW en de 5 dochters van Pulsar op 113LW! Lineman geeft in koe 615 een bijzonder productieve en vruchtbare koe. Ze produceerde als vaars een LW van 137 en nu op 2.08 gekalfd staat de LW op 128! Een ander voorbeeld van een mooie doorgroeier is een 2e kalfs Integral. Als vaars had ze wat problemen met een LW van 87, maar nu realiseert ze 114.

                                                                                    

                                                                     Foto Starleader 10.000kg vet en eiwit: ook de oudere genetica van Semex zorgt voor top resultaten!

Vruchtbaarheid
Op de Dairy Academy wordt ook gefocust op vruchtbaarheid. Met iets gedaalde resultaten wordt toch nog een Pregrate van 29 gehaald. Dat is het percentage koeien dat in een periode van drie weken drachtig is geworden ten opzichte van de koeien die in deze periode geïnsemineerd hadden kunnen worden. Als vuistregel kan men aanhouden dat als een veehouder hoger scoort dan 24, de vruchtbaarheid op het bedrijf goed zit. De nodige focus op tochtdetectie en een bovengemiddeld drachtpercentage na insemineren, zorgen ervoor dat de resultaten op dit gebied in Oenkerk top zijn.

Fosfaatwetgeving
Zoals iedere veehouder in Nederland heeft ook de Dairy Academy te maken met fosfaatregels en de beperkingen die dat met zich meebrengt. Zo kunnen niet alle vaarskalveren blijven en wordt ook een groot gedeelte van de koeien geïnsemineerd met Belgisch Witblauwe stieren. Ze zijn daarnaast ook begonnen met het genomic testprogramma Elevate, waarmee ze de genetische potentie van de jonge dieren goed in beeld krijgen. Elevate geeft aan welke dieren een hoge genetische waarde en een hoge immuniteit-status hebben. Op deze manier helpt het programma om gemakkelijker de juiste fokkerij-keuzes te maken.

Stiergebruik
Het stiergebruik op de boerderij wordt samen met paringsadviseur Jaap Jacobi via het programma SemexWorks bepaald. Op dit moment zijn dat o.a.: Album, Doorman, Victor, Lautrust, Balthazar, Gymnast en Cardinals. En daarnaast worden Lautrust, Victor, Album en Cardinals gesekst ingezet bij de pinken.

Al met al is Semex erg tevreden met kennispartner de Dairy Academy. Bedrijfsleider Jurjen de Jong vult daarbij aan: 'We hebben een super samenwerking! De resultaten van de Semex genetica zijn best. Als ik naar het jongvee kijk, heb ik er volop vertrouwen in dat dit ook zo blijft!.' 


Voor meer informatie over de Dairy Academy Oenkerk: www.dairyacademyoenkerk.nlPrint Deze Tekst | Stuur Deze Tekst Door