INLOG MEDEWERKERS


Zoeken  

Semex Nieuws

Aanmelding Canada reis 2019!
Meld u nu aan voor de Semex studiereis naar Canada! Van 2 t/m 10 november 2019 biedt Semex u een p...
ProMate advies voor Melkveebedrijf de Willem's-Hoeve
Vorige week heeft onze vertegenwoordiger Tim Feijnenbuik een ProMate advies op koe- en bedrijfsn...
Stier van de maand mei: Attico
Gen-I-Beq Attico red : de rode kracht! (Sympatico X Baxter X Goldwyn) La Waebera Attico (Zwi...
Canada reis 2019!
Save the date! Semex organiseert weer een superleuke studiereis naar Canada! Houd 2 t/m 10 novembe...
Immunity+ in Duitsland @ Milchhof Frisian
Immunity+ in Duitsland @ Milchhof Frisian Martin Buschsieweke, Semex Duitsland General Manager ...
Fokwaardes April 2019
Enkele Highlights Bij iedere fokwaardedraai komen er weer nieuwe interessante stieren bovend...

Bekijk Alle Artikelen
Immunity+ interview
Artikel Geplaatst Op Juni 26, 2018, 15:49:40

Bookmark and Share    Subscribe

Immunity+ interview met Dr. Steven Larmer, Global Dairy Solutions Coordinator

WAAROM IS HET SELECTEREN OP IMMUNITEIT BELANGRIJK?
De ziektefrequentie in de wereldwijde veestapel is sinds 1996 elk jaar toegenomen. Het selecteren van eigenschappen met een lage erfelijkheidsgraad, die niet direct het ziekte-weerstandsvermogen van een dier meten, heeft de gezondheid van de veestapel niet aanzienlijk verbeterd.

HOE KAN IMMUNITY+ DIT PROBLEEM HELPEN OPLOSSEN?
Immunity+ stieren hebben genetica waarvan bewezen is dat ze robuuste immuunsystemen overdragen. Deze immuunsystemen zijn in staat om een ​​groot aantal potentiële immuniteitsziektes aan te kunnen, zowel viraal als bacterieel. Hierbij gaat het om bijna alle belangrijke ziektes die een financiële impact op de boerderij hebben.

WAAROM IMMUNITY+ IN PLAATS VAN HET RECHTSTREEKS SELECTEREN TEGEN INDIVIDUELE ZIEKTEN?
Het immuunsysteem is enorm complex en het selecteren op één bepaalde ziekte, zoals mastitis, kan dieren vatbaarder maken voor andere potentiële ziektes zoals Johne's of longontsteking. Immunity+ biedt een robuuste weerstand tegen alle ziektes, plus de erfelijkheidsgraad is aanzienlijk hoger dan wanneer er op individuele ziektegevallen wordt geselecteerd.

WAT IS DE ERFELIJKHEIDSGRAAD EN WAAROM IS DAT ZO BELANGRIJK?
Vererving is de verhouding van het totale verschil in een kenmerk dat aan genetica kan worden toegeschreven. Dit betekent dat eigenschappen met een lage erfelijkheid moeilijker genetische progressie maken in verhouding tot het totale verschil in de veestapel. Hoge erfelijkheidskenmerken worden meestal eenvoudig en direct gemeten, en genetica heeft een grotere invloed op het waargenomen verschil tussen dieren.

ZIJN ER ANDERE VOORDELEN DAN MINDER ZIEKTE?
Immunity+ koeien reageren ook beter op commerciële vaccinaties en produceren biest van hogere kwaliteit dan koeien die door een andere stier zijn verwekt.

HOEVEEL ZIEKTE-AFNAME KAN IK VERWACHTEN MET EEN IMMUNITY+ STIER?
Het verschilt per eigenschap, maar het selecteren van Immunity+ stieren zou in één generatie over het algemeen tot 5-10% ziektevermindering moeten leiden. Meer generaties van selectie zullen de ziektefrequentie nog verder verlagen.

WAT MOET IK OPGEVEN OM IMMUNITY+ STIEREN TE GEBRUIKEN?
Niets! Immunity+ stieren hebben gemiddeld een hogere genetische meerwaarde dan de andere stieren. Het doet er niet toe waar u gewoonlijk voor kiest, er is altijd een Immunity+ stier die bij uw veestapel past.

ALS IMMUNITY+ BETERE STIEREN  HEEFT MET HOGERE GENETISCHE WAARDES, KAN IK DAN NIET GEWOON STIEREN MET HOGE GENETISCHE WAARDES SELECTEREN EN VERONDERSTELLEN DAT IK OOK IMMUNITY+ KRIJG?
Nee, er zijn altijd uitzonderingen en de enige manier om er zeker van te zijn dat u dochters met een hoog immuunrespons krijgt, is door Immunity+ stieren te selecteren. Hoewel Immunity+ stieren hoge genetische waardes hebben, hebben niet alle stieren met een hoge genetische waarde ook de genen om het robuuste, effectieve ziekteantwoord door te geven, zoals Immunity+ wel kan.

KOMEN DATA UIT EEN ECHTE COMMERCIËLE SETTING?
Ja, we hebben gegevens van meer dan 35 grote commerciële boerderijen bekeken en de data van meer dan 30.000 koeien en 75.000 vaarzen geanalyseerd. De resultaten waren verbluffend! We zagen een afname van alle ernstige ziektes, en variërend van 5 tot 20% afname bij dieren die door Immunity+ stieren zijn verwekt in vergelijking met de andere dieren. Er was vooral een grote afname in mastitis, kreupelheid en het sterftecijfer.

EN DE BIEST?
Koeien van Immunity+ stieren hadden gemiddeld een betere biestkwaliteit. We observeerden een correlatie van de immuunrespons-status van de vader en een biestkwaliteit van +0,55. En nog belangrijker, geen enkele HIR-stier had dochters met een gemiddelde biestkwaliteit van onder de aanbevolen drempel van 22% voor gebruik, vergeleken met 27% van de veestapel-gemiddelde stieren met dochters waarvan de biest gemiddeld te laag was om aan hun kalveren te geven.Print Deze Tekst | Stuur Deze Tekst Door