INLOG MEDEWERKERS


Zoeken  

Semex Nieuws

Aanmelding Canada reis 2019!
Meld u nu aan voor de Semex studiereis naar Canada! Van 2 t/m 10 november 2019 biedt Semex u een p...
ProMate advies voor Melkveebedrijf de Willem's-Hoeve
Vorige week heeft onze vertegenwoordiger Tim Feijnenbuik een ProMate advies op koe- en bedrijfsn...
Stier van de maand mei: Attico
Gen-I-Beq Attico red : de rode kracht! (Sympatico X Baxter X Goldwyn) La Waebera Attico (Zwi...
Canada reis 2019!
Save the date! Semex organiseert weer een superleuke studiereis naar Canada! Houd 2 t/m 10 novembe...
Immunity+ in Duitsland @ Milchhof Frisian
Immunity+ in Duitsland @ Milchhof Frisian Martin Buschsieweke, Semex Duitsland General Manager ...
Fokwaardes April 2019
Enkele Highlights Bij iedere fokwaardedraai komen er weer nieuwe interessante stieren bovend...

Bekijk Alle Artikelen
Studiereis Canada April 2018
Artikel Geplaatst Op April 24, 2018, 10:03:31

Bookmark and Share    Subscribe

Voor een Semex-vertegenwoordiger is het belangrijk om altijd goed op de hoogte te zijn van wat hij adviseert en verkoopt. Daarom is een vijftal van onze mannen in april op studiereis geweest naar Canada. Eén Deen, één Belg en drie Nederlanders vlogen naar de regio Quebec, waar ze een week lang prachtige bedrijven en de Quebec Spring show hebben bezocht!

Hierbij vindt u een fotoreportage van de bezochte bedrijven met de Semex-dochters en de Quebec Spring show:

Ferme Seric

Ferme Seric:
- 65 koeien
- 14.600 kg melk (305 dagen)
- 4,05% vet
- 3,30% eiwit
- Huidig 49 kg/koe/dag
Een traditioneel Canadees bedrijf met een bindstal met  fokkerij hoog in het vaandel! Ze fokken hier met 100% Genomax stieren, waarbij ze als selectiecriteria bovengemiddelde de gezondheidskenmerken nastreven. Er lopen prachtige dochter rond van o.a. Meridian, Muscadet, Numero Uno, Wickham, Album en Saloon. Op dit moment gebruiken ze stieren als Padawan en Anakin.

 

 

 

 

Ferme Cabane:
- 100 koeien
- 10.000 kg melk (305 dagen)
- 4,00% vet
- 3,30% eiwit
Op dit bedrijf gebruiken ze voor 90% Genomax stieren, waarbij fokstieren als Impression, High Octane en Lautrust nog wel worden gebruikt. Op de afbeeldingen ziet u 3e kalfs koeien van Lautrust. De koeien hebben kwaliteits-uiers, goede benen, kruizen, een open rib en dikke gehaltes.  Daarnaast valt op dat de breedte van de dieren meevalt, kortom sterke typische melkkoeien! (Lautrust dochter, 2e kalfs VG87 punten)

 

 

 

 

Ferme Micheret:
- 150 koeien (50 % RF)
- 11.000 kg melk (305 dagen)
- 4,35% vet
- 3,50% eiwit
- 23 Koeien Excellent en 35 Koeien Very Good
Een indrukwekkend bedrijf met een geweldige veestapel gemanaged door gepassioneerde veehouders. Het stiergebruik is 100% gefocust op Genomax stieren met een minimum van 15 Exterieur en een hoog vet en melkgehalte. Ook belangrijk is dat ze niet meer dan 10 à 15 rieten per koegebruikt.  

 

 

                                                           

Ferme Boisvert
- Bindstal
- 240 koeien
- 12.000 kg per koe
- 3,50% eiwit
- 4,10% vet
Dit bedrijf melkt 240 koeien op een bindstal met 32 melkstellen, met 4-6 personen in 1,15 uur. Het is een erg commercieel bedrijf dat vroeger samenwerkte met TAG voor de stierkeuzes, maar tegenwoordig met Semex (90%). Ze zien graag veel melktype in de koeien en een hoge functionaliteit. Er liepen meerdere prachtige dochters rond van: Muscadet (zeer goede uiers, met aandacht voor de korte spenen), Entail (veel melktype, maar groot), Wickham, Bombero, Brekem, Impression, Contrast en Superman (echte werkkoeien: functioneel, goede uiers en perfect balans). (Superman)

 

 

 

Ferme Berni Holstein
Vrijloopstal
- 200 koeien
- 12.000 kg per koe
- 4,00% vet
- 3,40% eiwit
Op dit robotbedrijf gebruiken ze 50% Genomics en 50% fokstieren. De criteria voor de Genomics is +15 Exterieur en melktype. Op dit moment gebruiken ze: Unix, High Octane, Control, Impression, Cinderdoor en Expander. Hier lopen onder ander geweldige Superman, control, en Lineman-dochters rond.(Berni Superman Diva)

 

 

 

 

Ferme Bergeroy

- Vrijloopstal
- 300 koeien
- 11.000 kg per koe
- 4,20% vet
- 3,40% eiwit
- 3x daags melken
Dit bedrijf heeft een Visgraat melkstal (2 x 12) met zand in de boxen. Het stiergebruik is 50/50% Genomics/Fokstieren. Onder de stieren die ze nu gebruiken, vallen onder andere:  Lautrust, Impression (300 dosis verspoten), Control (300 dosis verspoten), Unix, Doorman, High Octane, Take off, Expander en een beetje Sidekick. In de stal zijn meerdere showkoeien te vinden, waaronder Seaver carter EX94 en een beloftevolle Doorman vaars. Niet alleen op functionaliteit, maar ook op keuringen doet deze veestapel het dus goed! (Doorman Vaars)

 

 

 

Ferme Antélimarck
Vrijloopstal (2 robots)
- 108 melkkoeien
- 10.900 kg per koe
- 4,20% vet
- 3,40% eiwit
- 10 EX koeien, 45 VG koeien, 45 GP koeien
- 100 Hectare
Dit bedrijf wordt op strakke manier georganiseerd, waardoor er goed overzicht is in de stal. Bij de fokkerij houdt de veehouder rekening met vooral typische en belangrijke koeien + uier en benen. Hierdoor heeft hij de laatste tijd wat andere keuzes gemaakt: van een goed en breed aanbod van fokstieren naar stieren als: Impression, Control, Lautrust, Fitz, Unix, Cinderdoor, Classic, Expander en Kipper.

 

 

Ferme Limar
Een 2e kalfs dochter van Lautrust met een fenomenaal uier en een fraai melktype.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferme Jeandon
- Ligboxenstal
- 400 koeien
- 11.500 kg melk / koe
- 4,15 %vet
- 3,45% eiwit
- Gemiddeld 22 maanden afkalven
- 10 man werkzaam (6 fulltime en 4 parttime)
Op dit strak georganiseerde bedrijf werken ze met een caroussel en automatisch voersysteem. Alle koeien beschikken over een goed melktype. Er zijn dochters van  o.a. Brekem, Superman, One Direction, Fever, Impression, Fix, Windbrook, Brawler en Lineman. Verder is er bij het jongvee veel Galapagos, Mustang, Lighthouse, Euclid, Outlast en Anakin te vinden. Het beleid van de boerderij is 100% genomics met daarbij het liefst Immunity+.

 

 

 

Ferme Pellerat
- Ligboxenstal
- 380 koeien
- 11.500 kg melk / koe
- 4,00 %vet
- 3,6 % eiwit
- 800 Hectare
- 10 man werkzaam (fulltime)
Direct naarst Ferme Jeandon, bevindt zich Ferme Pellerat. Hier selecteren ze stieren op de volgende criteria: ; A2A2, gezondheidskenmerken, 1500kg melk en exterieur minimaal >7.  Ze gebruiken 75% Genomics en 25% Fokstieren. Hierbij was de verdeling van Leveranciers 50% Semex, 25% Alta en 25% overig. Opvallend is dat de stieren die ingezet waren met een hoger exterieur, betere koeien gaven. Denk hierbij aan Doorman, Impression en High Octane. (3e kalfs dochter Doorman)         

 

                   

Ferme Lehoux
Bindstal
- 70 koeien (200 stuks vee totaal)
- 12.600 kg melk / koe
- 4,20 % vet
- 3,40 % eiwit
- 20 EX koeien, 45 VG koeien, 15 GP koeien
-  87 punten gemiddeld
Op dit authentieke Canadese bedrijf is een enorme passie aanwezig, wat terug te vinden is in de kwaliteit van de koeien. Denk hierbij aan dochters van Windbrook, Brawler, Doorman, Control en Impression. Het stiergebruik heeft hier niet de focus op snelle genetica, maar op betrouwbare koe families. 80% van de geboortes zijn vaarskalveren, waardoor er veel verkocht kunnen worden.

 

 

Ferme Comestar
- Bindstal en ligboxenstal
- 400 koeien
- 13.500 kg melk /koe
- 4,20 % vet
- 3,40 % eiwit
- 12 fulltimers + 3 parttimers
- Totaal mensen werkzaam 20
- 2100 Hectare
Op het bedrijf Comestar hebben de vertegenwoordigers ook weer 3 Lautrust dochters aan de melk gezien, wat hun indruk van deze stier bevestigt: we kunnen vol aan de bak met deze stier! Verder wordt er op dit bedrijf veel Control, Impression, Unix, Sidekick en nog steeds Goldwyn gebruikt. Daarbij geldt voor de Genomics stieren dat ze minimaal 16 exterieur moeten hebben.

Québec spring show
Op de vooravond van de show zijn de mannen vast een kijkje gaan nemen in de hallen met de dieren voor de show. Hier werden ze direct geconfronteerd met het hoge niveau.
Tijdens de show werd al snel duidelijk dat Doorman de ‘king of de ring’ zou worden. Eerst bij het jongvee en later bij de jonge koeien liet hij veel goede dieren zien. Daarnaast zagen we ook goede dieren van Control, Cinderdoor, Solomon en nog steeds van Good old Goldwyn. Na het kampioenschap jongvee ,waar een Doorman nakomeling won, gingen ze verder met de melkgevende dieren.
De reeksen werden opnieuw zwaar gedomineerd door Doorman. Hier had hij namelijk 3 nakomelingen in het kampioenschap, waarbij iedereen onder de indruk was van de Doorman vaars van Quality Holsteins. Kortom Indrukkwekkend!
Bij de oudere koeien liepen veel oud bekenden mee, zoals Comestar Lamadona, Goldwyn June en de Dempsey van Blondin. Later in het kampioenschap was Goldwyn June (EX 97) Grand Champion (12 jaar, 7 x gekalft en 91.000kg melk).
Van begin tot eind was het een geweldige show met een enorm hoog niveau koeien. (Goldwyn June)

 

 

 

 

Malic Holsteins
Op de dag dat de Semex-vertegenwoordigers dit bedrijf bezochten, waren ze niet de enige. Er werd namelijk de volgende dag een veiling georganiseerd. Er waren dus veel bezoekers om dieren te bekijken.

 

 

 

 

 

 

Ferme Pierre Boulet
Op dit bedrijf waren de Semex vertegenwoordigers erg onder de indruk van de koeien. Hier stonden onder andere de  Zwartbont en Roodbont kampioenen van de Québec Spring show. Zelf gebruiken ze 80% fokstieren en 20% genomics. Waarbij zijn selectie gebaseerd is op uiers en benen, Daarnaast willen ze er voor de Genomics stieren een koefamilie achter hebben. Ze willen geen te grote koeien met veel balans. Stiergebruik: Unix, Dempsey, Impression en Control.

 

Ferme Bonaccueil
De Ferme Bonaccueil is de fokker Goldwyn van Maya. Het stiergebruik op dit bedrijs is onder andere Unix, High Octane, Solomon, Doorman, Impression en Control. Overwegend dus fokstieren. (Sid EX92)

 

 

 

 

 

 

 

Ferme Boulet Inc.
Op dit bedrijfmelken ze 250 koeien op de bindstal met een productie van 12.000kg melk per koe en 4,44% vet en 3,48% eiwit (3x daags melken). Het huidige stiergebruik werd aangepast na teleurstellende resultaten van Genomics stieren. De veehouder gaat nu voor een verdeling van 70% fokstieren en 30% genomics met een minimum van 15 exterieur voor de Genomics stieren.

Ferme Duhibou
Ferme Duhibou heeft een een bindstal met 73 koeien. De productie is 12.600 kg melk per koe met 4,10% vet en 3,20% eiwit, met 2 keer daags melken. Op dit bedrijf zijn dochters aanwezig van Brawler, Wickham, Envious, Mr. Samuelo aan de melk. De stamkoe van het bedrijf is een Mr. Samuelo dochter: een enorme fokkoe met veel invloed op de nafok binnen het bedrijf. Bij het jongvee zijn er nakomelingen van:Doorman, Cinderdoor, Impression, Solomon, Unix, Jacoby en Dempsey. Zowel vader veehouder, zoon als dochters geven aan dat ze de Doorman en Cinderdoor dochters echt als favoriet beschouwen. Opvallend is dat de veehouder aangeeft dat hij de botkwaliteit van Cinderdoor beter(fijner) vindt dan Doorman. (Doorman dochter)

 

 

 

 

 

Ferme Petitclerc
Hier hebben ze 130 koeien in lactatie, met een productie van 11.800 kg per koe met 4,40% vet en 3,50% eiwit. Ze gebruiken op dit moment stieren als Unix, Impression, Control en Solomon, maar ook nog stieren als Goldwyn, Sid en Windbrook. Ook staat hier de hoogste productie koe van Canada in 2017. Ze had namelijk een productie van meer dan 20.000 kg melk met 6,30% vet en 3,90% eiwit op 305 dagen.

TY-D Holsteins
Dit bedrijf heeft 115 koeien en je kan zien dat er veel gehandeld wordt in vee. Het is een komen en gaan van melkgevende dieren. Deze koeien dienen ook veel als ontvangers voor het bedrijf van Jacobs wat er naast gelegen is. Elke week worden hier verse embryo’s ingepland. Ook waren de Semex-vertegenwoordigers blij verrast dat ze hier een goede dochter van Alonzo aan de melk zagen. Op dit bedrijf zagen ze ook Goldwyn Maya staan, in prima conditie!

 

Ferme Jacobs
Hier zijn ze de laatste jaren flink gegroeid. Op dit moment melken ze 215 koeien met een productie van 11.000 kg melk en 4,40% vet en 3,30% eiwit. Op dit bedrijf kunnen kan je zien dat een goede productie samengaat met een top exterieur. Hierdoor zijn ze al jaren succesvol op de keuringen en wereldwijd bekend. Zij zijn succesvol geweest met Goldwyn Valana, Goldwyn Brittany, Atwood Vedette en Fever Cael. Er zijn veel Doorman dochters aan de melk, dit samen met dochters van Goldwyn en Windbrook. Het afgelopen jaar is 50% van de veestapel geïnsemineerd met Solomon. Nu wordt er veel Control gebruikt om de dieren weer in balans te krijgen. Daarnaast wordt er ook veel; Impression, Unix, Sidekick en High Octane ingezet op de veestapel. Een prachtig bedrijf! (2e kalfs Doorman dochter)Print Deze Tekst | Stuur Deze Tekst Door